top of page

De gitaar weer oppakken

Zoveel mensen kennen het: je hebt al heel lang niet meer gespeeld en ineens heb je zin je instrument weer eens op te pakken en te spelen. Enthousiast begin je iets te spelen dat je je nog herinnert van weleer. Eerst ben je blij dat je er nog iets van weet, en is er verbazing over wat er nog in het geheugen van je vingers zit. De akkoorden van dat ene liedje, of een stukje klassiek van toen je nog op les zat... Maar algauw loop je toch vast, het vingergeheugen blijkt slechts korte stukjes op te kunnen hoesten. Voor we het weten hebben we de gitaar alweer weggezet of de piano verlaten om iets anders te gaan doen. Hoe voorkom je dat het weer een jaar duurt voor je hetzelfde frustrerende proces voor de zoveelste maal doorloopt?

Hier volgt een suggestie hoe je dit aan kunt pakken.

Maak een keuze wat je weer op wilt pakken, welk liedje of stuk(je). Kies vooral iets wat je destijds goed kon spelen en wat duidelijk makkelijk voor je was. Verdeel het voor jezelf in kleine stukjes. Van een klassiek stuk kies je bijvoorbeeld de eerste muzikale frase van 4 maten ofzo, en van een liedje ga je eens na of je de akkoorden nog kent.

Verken het stukje dat je hebt geselecteerd: welke noten het zijn, hoe de melodie klinkt, wat de grepen van de akkoorden zijn. Stel een haalbaar doel voor jezelf. Als je alleen de akkoordsymbolen hebt, zoals bijvoorbeeld C7, en je weet de greep niet meer, dan zijn die op internet allemaal te vinden. Probeer geen aandacht aan verwachtingen te schenken maar gewoon te proberen of je nog van het ene akkoord naar het andere kan wisselen. Als dat nog lastig is wordt het eerste doel het heen en weer wisselen van het eerste en het tweede akkoord. Dat zal sneller lukken dan het hele nummer van a tot z weer spelen waardoor je er eerder weer een lekker gevoel van krijgt. Als de eerste 4 maten van een klassiek stukje je al doen zuchten omdat het er zo moeilijk uitziet kun je een blanco vel papier over de maten heen leggen waar je nu toch niet mee aan de gang gaat, dat geeft rust in het beeld. Begin eerst maar eens met de eerste noot! Als die gaat, lukt de volgende ook vast wel, en meer tegelijk hoeft niet!

Vervolgens oefen je de paar maten of akkoorden die je weer het uitgevonden in een zodanig langzaam tempo dat je er in een regelmatig ritme doorheen komt. Als het zo langzaam een paar keer goed gaat probeer je het ietsje sneller

Kortom: geef jezelf een makkelijk haalbaar doel zodat je dat na een half uurtje weer iets echt hebt opgehaald. Dat smaakt naar meer, en voor je het weet pak je je instrument weer op om er weer een stukje aan te plakken. En vele kleine stukjes samen zijn algauw een heel liedje!


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page